Davant el Projecte de Llei Integral d’Impuls de l’Economia Social (d’ara endavant PLIES), que actualitzaria la Llei 27/99, de cooperatives, la Llei 44/2007, d’empreses d’inserció, i la Llei 5/2011, d’economia social, la Federació d’Associacions Empresarials d’Empreses d’Inserció (FAEDEI), de la que forma part l’Associació Illes Balears Empreses d’Inserció (AIBEI), fa públic el seu posicionament un cop conegut el text proposat pel Ministeri i les esmenes presentades pels diferents grups parlamentaris.
Quina és la situació amb la modificació de la llei d’empreses d’inserció?
Des de FAEDEI enteníem aquest procés d’actualització normativa com una oportunitat per donar resposta a les necessitats actuals de les persones més vulnerables, necessitats que han anat configurant les principals demandes del sector de les Empreses d’Inserció —d’ara endavant EIS— en els darrers anys, amb l’objectiu de fomentar un clima més favorable que permeti crear i mantenir llocs de treball per a aquestes persones.
Un cop presentades les demandes del sector als diferents grups polítics al Congrés, i un cop finalitzat el termini de presentació d’esmenes parcials al Projecte de Llei i conegudes les esmenes presentades pels grups polítics, des de FAEDEI volem fer públic el posicionament del sector aprovat per unanimitat per totes les territorials sòcies.
El text proposat pel Ministeri de Treball i Economia Social actualitza el marc jurídic però no cobreix les necessitats del sector de les empreses d’inserció. Tot i el bon tarannà mostrat per les representants del Ministeri, en cap cas es pot considerar que s’ha consensuat amb el sector, ja que no recull les principals demandes de les empreses d’inserció.
Les esmenes presentades per més d’un grup parlamentari podrien corregir en gran mesura les mancances del PLIES. Si aquestes no s’incorporen en el tràmit parlamentari, el PLIES, en lloc de ser una oportunitat, esdevindrà una amenaça. Aquestes esmenes estan recollides en un document públic. Destacam les més importants:
- Persones treballadores en inserció, amb l’afegit del text ressaltat en negreta: “1. Als efectes previstos en la present Llei, les empreses d’inserció podran contractar com a persones treballadores en inserció les persones desocupades, en situació de millora d’ocupació i inscrites als serveis públics d’ocupació o a aquelles provinents de processos de regularització de la seva situació administrativa de residència i treball, exposades a factors de vulnerabilitat i/o exclusió social”.
- Podran obtenir la qualificació d’«empresa d’inserció» aquelles entitats que compleixin els requisits següents: estar promogudes i participades per una o diverses entitats promotores. Aquesta participació haurà de ser del 100 % del capital social en el cas de les societats mercantils.
- Comprometre’s en els seus Estatuts a reinvertir el cent per cent dels resultats dels excedents disponibles en la millora o ampliació de les seves estructures productives i d’inserció, i/o a incrementar els fons propis de l’empresa d’inserció, no havent-se de produir, en cap cas, repartiment de beneficis.
- Les entitats promotores hauran d’acreditar, davant del Registre Administratiu competent, que disposen de mitjans materials i humans suficients per al desenvolupament del seu objecte o finalitat estatutària i amb una experiència mínima d’intervenció en l’àmbit de la vulnerabilitat i/o exclusió de 3 anys.
- No podran ser entitats promotores aquelles que estiguin promogudes o participades per societats mercantils amb ànim de lucre o en què la majoria del seu capital social no sigui propietat d’alguna de les entitats indicades, ja sigui de manera directa o indirecta a través del concepte de societat dominant.
- La qualificació com a empresa d’inserció atorgada per l’autoritat competent tendrà validesa, exclusivament, a la Comunitat Autònoma en què estigui registrada. Per desenvolupar la seva activitat en una Comunitat Autònoma diferent d’aquella en què estigui inscrita, l’empresa d’inserció haurà d’inscriure’s en el registre autonòmic competent del lloc on pretengui desenvolupar la seva activitat.
- Dotar les EIS dels instruments i recursos financers adequats per afavorir-ne el desenvolupament: afavorir el finançament de les inversions per a la posada en marxa de noves empreses i/o activitats, dotar adequadament les bonificacions de les cotitzacions de les persones treballadores i de determinats impostos, etc., són mesures necessàries per impulsar el sector.
- Cal resoldre la compatibilitat de les ajudes a les EIS amb el mercat comú, alliberant-les del sostre que suposa estar subjectes, en molts casos, al Reglament de mínimis.
- Reforçar el compliment de la Llei de contractes del sector públic pel que fa a la contractació reservada i l’ús de clàusules socials, així com allò establert a la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats pel que fa a la reserva de determinats mercats.
Si les esmenes presentades —per qualsevol grup polític— en el sentit que reclamam unànimement els membres de FAEDEI no són aprovades, sens dubte serà un gran fracàs per a les empreses d’inserció i una agressió al conjunt de l’economia social.